Misi Chang'e-5 China wis ngasilake conto saka rembulan menyang bumi

Wiwit taun 1976, conto rock lunar pisanan sing bali menyang Bumi wis mlebu. Ing tanggal 16 Desember, pesawat ruang angkasa Chang'e-5 China nggawa udakara udakara 2 kilogram sawise ngunjungi permukaan wulan.
E-5 ndharat ing rembulan tanggal 1 Desember, lan diangkat maneh ing tanggal 3 Desember. Wanci kapal angkasa kasebut cendhak banget amarga tenaga surya lan ora tahan ing wayah wengi sing padhang, sing suhu paling ngisor -173 ° C Kalender lunar udakara 14 dina suwene.
"Minangka ilmuwan lunar, iki pancen nyengkuyung lan lega manawa kita bali menyang permukaan bulan suwene udakara 50 taun." ujare Jessica Barnes saka Universitas Arizona. Misi terakhir kanggo ngasilake sampel saka rembulan yaiku penyelidikan Soviet 24 ing taun 1976.
Sawise nglumpukake rong conto, njupuk siji conto saka lemah, lan banjur njupuk siji sampel udakara 2 meter ing ngisor lemah, banjur pasang menyang kendaraan sing munggah, banjur angkat maneh menyang orbit kendharaan misi kasebut. Kumpulan iki minangka pertama kaline rong pesawat ruang angkasa robot kanthi otomatis docking ing njaba orbit Bumi.
Kapsul sing ngemot sampel ditransfer menyang pesawat ruang angkasa sing bali, sing kiwa orbit wulan lan mulih. Nalika Chang'e-5 nyedhaki bumi, ngeculake kapsul kasebut, sing banjur mlumpat metu saka swasana, kaya watu sing mlumpat ing ndhuwur tlaga, alon sadurunge mlebu swasana lan masang payung terjun.
Pungkasane, kapsul kasebut mlebu ing Mongolia Batin. Sawetara wulan bakal disimpen ing Universitas Hunan ing Changsha, China, lan sisane bakal disebarake menyang peneliti kanggo dianalisis.
Salah sawijining analisis sing paling penting sing bakal ditindakake peneliti yaiku ngukur umur watu ing sampel lan kepiye pengaruh lingkungan lingkungan suwe-suwe. "Kita mikir manawa wilayah ing endi Chang'e 5 nduwe salah siji aliran lava sing paling enom ing permukaan rembulan," ujare Barnes. "Yen luwih bisa matesi umur ing wilayah kasebut, mula kita bisa nemtokake kendala sing luwih ketat tumrap umur kabeh sistem tata surya."


Wektu kiriman: Dec-28-2020